EBA Cocktail Week

Tartu Cocktail Week kohtunikud

Tartu Cocktail Week ajal käis vilgas hindamine, nii meie heade külaliste kui ka kohtunike poolt.

Kohtunikud külastasid kõiki baare, maitsesid kõiki kokteile ja andsid oma hinded, et leida just see parim baar, baarmen, kategooria kokteil jm.

Raske töö, aga keegi peab ju seda tegema.

Saame tuttavaks selle aasta kohtunikega.

LIINA RÄTSEP

Liina on teenindussektoris töötanud pea 19 aastat, peamiselt teenindaja ja baaridaamina.
Suurem huvi kokteilimaailma vastu tekkis peale kokteilivõistlust aastal 2008, kus mõned tuttavad kbaarmenid võtsid osa – see tundus eriti põnev! Luua midagi uut ja ise!
Sealt edasi oli üks kindel samm, mida astuda järgmiseks – liituda Eesti Baarmenite Assotsiatsiooniga. EBA ühendab Eesti baarmenid üheks suureks pereks.
Liina pani endale eesmärgiks osaleda võimalikult paljudel kokteilivõistlustel, et koguda kogemusi.
2017. aastal tuli esimene suur tiitel, milleks oli Eesti meister alkoholivabade kokteilide valmistamises. Teine suur võit tuli samal võistlusel aastal 2020, millega Liina jõudis maailmameistrivõistlustel neljandale kohale ja sai ka “Parim Innovatsioon” auhinna.
Liina on EBA (Eesti Baarmenite Assotsiatsiooni) juhatuses olnud alates 2016. aastast ja nüüdseks jookseb tal ka kolmas aasta EBA presidendina.
Liina peab lugu tasakaalus kokteilidest. Alati on põnev kuulata lugu, mis seisab kokteili sünni taga, miks pandi kokku sellised koostisosad ja kust baarmen sai inspiratsiooni.  

KALLE MÜLLER

Kalle Müller on diplomilt ajakirjanik, ametilt graafikadisainer ja kutsumuselt sommeljee. 

Lõpetas 2013 Eesti Sommeljeede Erakooli ja on seal nüüd Itaalia veinide lektor. Lisaks loengud teest.

 Korraldab läbi oma ettevõtte veiniõhtusööke ja õppereise maailma eri veinipiirkondadesse ja hoiab silma peal uutel trendidel nii veini- kui kokteilimaailmas. Vajadusel konsulteerib ja koolitab.

BRIGITTA HANSEN

Brigitta Hansen on tegutsenud baarimaastikul tänaseks 7 aastat, millest viimased 3 aastat joogikaarte ehitanud Tartus Kampuse leti taga. Karjääri alustas Brigitta tegelikult kohvimaailmaga, kus juhuslikult sai tuttavaks tulevaste kaasvõitlejatega, kes kutsusid avastama baarimaailma ja see lõi kohe silmad särama. Läbides erinevaid koolitusi, õppides sheikereid loopima ja maitsetega mängima, jäi ka leti taga möllamisest väheks. See kõik viis tootearenduseni. Tekiila ja agaavi kokku segamine asendus keemialaboriga. Brigitta läks ka õppima ülikooli tootearendust ja samaaegselt omandas sommeljee baaskursuse.

Tänasel päeval pühendab ta end nullkulu ja jätkusuutlikule tarbimisele. Ehitanud üles Kampuses joogikaardi, kus 90% kokteilidest on võimalik tellida alkoholivabalt. Brigitta arvates on aeg muutuseks, õhtul välja minnes tahaks ju ikka head kokteili aga what if sa saad pärast 5te kokteili sõita ka autoga ja sa mäletad ka järgmisel päeval täpselt, kui hästi need maitsesid.

Võistlemiseks pole Brigitta veel aega leidnud, kuid nüüd olles freelancer, võib see juhtuda.
Siiani on ta keskendunud pigem baarile, kus töötab. Küllaga on Cocktail Week väga südamelähedane üritus, olles osalenud kaks korda ja mõlemal korral võitnud zürii lemmiku mokteili auhinna.

Vabal ajal tegeleb Brigitta reisimisega, suur võimalus on kohata teda enne Itaalias, kui Tallinnas. Kui ta ei ole Itaalias, siis ilmselt hõivab ta kusagil baaripukke, kui ka sealt ei leia, ilmselt naudib oma aega, loeb raamatuid või magab. Go to jookideks on hoopis külm vaadiõlle, aga soe suhe on ka tekiilaga, sellisel juhul ühes käes Margarita ja teises Paloma.

ERIK TAMMELEHT

Erik Tammeleht restoranist Rudolf on joogi ja baarimaailmaga tegelenud 9 aastat, kuid kui arvestada ka toitlustuse osa siis juba 14 aastat. Erik on sünnist saati mööda kööke ja restorane kolanud, suuresti tänu oma pere tegemistele Pärnus, kes kõik tegelesid suuremal ja vähemal määral toitlustusäriga. “Kui teised mängisid päris pisikesena autodega, mängis tema pottide ja pannidega. Ütleks, et kogu see hospitality on mul täiesti veres. Olen olnud ka peakoka rollis Pärnu Kalamajaka Kohvikus, kuid tundsin, et soovin rohkem külalistega suhelda ja vahetuid emotsioone kogeda, seetõttu tundus restoranijuhtimine olevat just see õige tasakaal köögi, teeninduse, veinide ja kokteili vahel.”

Kokteilidega on Erik võistelnud mitmeid aastaid ning võistlusi kokku üle 25. Ta on olnud 2023. aastal Baltikumi parim baarmen ning esindanud kogu Baltikumi WorldClass meistrivõisltustel Brasiilias, tuues Baltikumi esimesena ka auhinna ning on Singleton vahevõistluse võitja.

2023. ja 2024. aastal võitis ta Eesti Baarmenite meistrivõistlustel ja sõidab sel Eestit esindama oktoobri lõpus toimuvatele IBA maailmameistrivõistlustele Madeiral.

Mis baare siis kohtunikud külastasid ja hindasid?

Parimatest parimad selguvad juba pühapäeval, 29. septembril algusega kell 15.00 Tartu Cocktail Week ametlikul lõpupeol Humalas.

Privacy Preference Center